KLM:n historia
12. syyskuuta 1919
Kuningatar Vilhelmiina myöntää aloittelevalle yhtiölle arvonimen "kuninkaallinen", vahvistaen näin siviili-ilmailualan kasvavaa merkitystä pian ensimmäisen maailmansodan jälkeen. On poikkeuksellista, että organisaatio nimetään "kuninkaalliseksi" heti aloitettuaan toimintansa.
7. lokakuuta 1919
"Koninklijke Luchtvaart Maatschappij voor Nederland en Koloniën" -yhtiön (Alankomaiden ja siirtomaiden Royal Dutch Airlines) perustaminen. Perustajat ovat sijoittajaryhmittymä: Nederlandsche Handel-Maatschappijin puheenjohtaja Cornelis van Aalst, Unitas-yhtiön Frits Fentener van Vlissingen ja Rotterdamissa toimivan malmikauppa- ja laivayhtiö Wm. H.:n Anton Kröller. Muller & Co, Twentsche Bankin Jean Marie Telders, Rotterdamsche Bank Verenigingin Willem Westerman, Bataafsche Petroleum Maatschappijin Nicolaas van Wijk, Edgar Fuld allekirjoittaneena Lippmannin, Rosenthal & Co:n pankkiirien puolesta ja Hendrik Colijn Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaartin (KNVVL) puolesta. Van den Bergh van Heemstede allekirjoittaneena jälkimmäisen puolesta. Albert Plesmania pyydetään vastaamaan uuden yhtiön päivittäisestä johtamisesta, ja hänet nimitetään KLM:n hallintovirkailijaksi.
17. toukokuuta 1920
KLM:n ensimmäinen lento. Lentäjä Jerry Shaw lentää vuokratulla De Havilland DH-16 -koneella Lontoosta Amsterdamin Schipholin lentokentälle. Lennolla on kaksi toimittajaa, Lontoon pormestarin kirje Amsterdamin kollegalleen sekä pino sanomalehtiä.
4. huhtikuuta 1921
Talviloman jälkeen KLM jatkaa liikennöintiä omilla lentäjillään ja kahdella lentokoneella, Fokker F-II:lla ja F-III:lla. Näiden lentokoneiden osto merkitsee KLM:n ja Fokkerin välisten pitkäaikaisten suhteiden alkua, jotka jatkuvat (pienin tauoin) aina vuoteen 2017 asti, jolloin viimeinen Fokker 70 poistui KLM:n kalustosta.
9. toukokuuta 1921
Ensimmäisen KLM:n lipunmyyntipisteen avaaminen Amsterdamin Leidsepleinissa – ensimmäinen laatuaan maailmassa. Tästä toimistosta matkustajat matkustavat linja-autolla Amsterdamin Schipholin lentokentälle. KLM:n läsnäolosta tässä paikassa on jäljellä mainos Leidsepleinin ja Leidsestraatin kulmassa sijaitsevan rakennuksen katolla.
1924
Ensimmäinen eläinkuljetus. Nuori siitossonni Nico V on ensimmäinen monista KLM:n kuljettamista eläimistä.
1. lokakuuta 1924
Ensimmäisen mannertenvälisen (koe)lennon lähtö Amsterdamista Bataviaan (nykyinen Jakarta, Indonesia). Operoi Fokker F-VII, rekisteröity H-NACC. Yksi KLM:n päätavoitteista on tehdä Alankomaiden siirtomaista helpommin lähestyttäviä, kuten lentoyhtiön nimestäkin käy ilmi: Alankomaiden ja siirtomaiden Royal Dutch Airlines.
25. syyskuuta 1930
Säännöllisen liikenteen alkaminen Amsterdamin ja Batavian välillä. Ennen toista maailmansotaa tämä oli maailman pisin säännöllinen reittilento. Palvelua laajennettiin tasaisesti yhdestä kerrasta viikossa kolmeen kertaan viikossa.
20.-24. lokakuuta 1934
Douglas DC-2 Uiver (Stork) voittaa ensimmäisen palkinnon Lontoo-Melbourne-lentokilpailun tasoitusluokassa (matkustajien ja rahdin kuljettaminen). Kapteeni Koene Dirk Parmentier, perämies Jan Moll, lentomekaanikko Bouwe Prins ja lennon lennätinoperaattori Cornelis van Brugge lentävät Australiaan kolmessa päivässä, 18 tunnissa ja 17 minuutissa, mukanaan 3 matkustajaa ja 191 kiloa postia. KLM:n ensimmäinen täysin metallinen lentokone, Uiver, liittyi kalustoon juuri ennen kilpailua.
15. joulukuuta 1934
KLM operoi ensimmäisen transatlanttisen lentonsa legendaarisella Fokker F-XVIII Snip (Snipe) -koneella Amsterdamista Curacaolle ja edelleen Aruballe. Lennon tarkoituksena on tuoda varusteita Karibialle KLM:n "Hollannin Länsi-Intian kauppakomppanian" perustamista varten. Lentokoneen sisätilat on riisuttu ylimääräisten polttoainesäiliöiden sijoittamiseksi.
Vielä ei ole teknisesti mahdollista suorittaa tämän pituista matkaa normaalilla kokoonpanolla ja matkustajilla. Kapteeni J.J. Hondong, perämies J.J. van Balkom, radio-operaattori ja toinen navigoija S. van der Molen sekä lentomekaanikko L.D. Stolk teki matkan seitsemässä päivässä, 19 tunnissa ja 20 minuutissa. Tammikuun 19. päivänä lentokone on valmis aloittamaan säännöllisen liikennöinnin Aruban ja Curacaon välillä, mikä merkitsee KLM:n Hollannin Länsi-Intian kauppakomppanian virallista perustamista.
1935
Miehistö saapuu. Aluksi KLM työllisti vain miehiä stuerteiksi, mutta pian heidän jälkeensä saapui joukko naisia, lentoemännät. Miehistö korvaa lentomekaanikon, joka oli aiemmin huolehtinut matkustajista tavanomaisten tehtäviensä ohella. Miehistö vastaa ensisijaisesti lentokoneen turvallisuudesta, mutta huolehtii tietysti myös matkustajista. Tämä on pysynyt muuttumattomana tähän päivään saakka.
Syyskuu 1945
KLM aloittaa toimintansa uudelleen toisen maailmansodan jälkeen aloittaen ensin kotimaan reiteillä, mutta lisäten myöhemmin samana vuonna useita Euroopan kohteita. KLM avaa 28. marraskuuta uudelleen Amsterdamin ja Indonesian välisen reitin, jonka varrella on useita pysähdyksiä Lähi- ja Kaukoidässä.
21. toukokuuta 1946
KLM aloittaa liikennöinnin Amsterdamin ja New Yorkin välillä Douglas DC-4 Rotterdam -koneella. Tämä merkitsee alkua verkoston painopisteen siirtymiselle pois idästä kohti uusia kohteita lännessä. Tämä johtuu suurelta osin taloudellisista tekijöistä yhdistettynä uusien lentokoneiden toimintasäteen kasvuun. KLM:n transatlanttinen verkosto on vielä nykypäivänäkin erittäin tärkeä. Vuonna 1946 KLM oli ensimmäinen Euroopan mantereen ja Amerikan välillä lentänyt eurooppalainen lentoyhtiö.
1. huhtikuuta 1958
KLM ottaa käyttöön Economy-luokan IATA:n ohjeiden mukaisesti. Tämä luokka on turistiluokan pelkistetympi versio, mutta KLM pyrkii tässäkin luokassa varmistamaan mahdollisimman tasokkaan palvelun. Tämä askel tuo lentämisen entistä suuremman ihmisryhmän ulottuville. Kolmen kuukauden kuluessa matkustajamäärät kasvavat 27 %:lla.
1. marraskuuta 1958
Douglas DC-7 Caraïbische Zee (Karibianmeri) -koneella lennettävän, Pohjoisnavan kautta kulkevan Amsterdamin ja Tokion välisen reitin avaaminen. Tämä napaseudun reitti on paljon lyhyempi kuin maareitti Tokioon, joka lennettiin ensimmäisen kerran joulukuussa 1951. Miehistö on varta vasten koulutettu työskentelemään tällä reitillä, ja sen käyttöön on varattu erityisvarusteita, kuten polaariset selviytymispuvut.
25. maaliskuuta 1960
KLM:n suihkukoneiden aikakausi alkaa Douglas DC-8:n saapumisen myötä, PH-DCA Albert Plesman Amsterdamin Schipholin lentokentällä. Tämä kapearunkoinen, neljällä suihkumoottorilla varustettu lentokone lyhentää lentoaikaa huomattavasti ja vähentää tarvittavien välilaskujen määrää. Tämä uusi kehitys johtaa siviili-ilmailun saralla merkittävään muutokseen. Määränpään saavuttaminen kestää nyt tunteja eikä päiviä. Uusi lentokone otetaan käyttöön New Yorkin reitillä, mikä tarkoittaa lentoajan lyhenemistä puoleen.
12. syyskuuta 1966
Nederlandse Luchtvaart Maatschappij (NLM, Alankomaiden lentoyhtiö) perustetaan ja sen nimi muutetaan myöhemmin NLM Cityhopperiksi. Tämä herättää henkiin KLM:n kotimaan liikenneverkon, joka avattiin uudelleen sodan jälkeen lyhyeksi aikaa ja suljettiin jälleen myöhemmin. Pääpaino on liikematkustajien nopeassa kuljettamisessa Amsterdamin Schipholin lentokentälle ja lentokentältä. Uusi lentoyhtiö järjestää myös lentoretkiä tutustuttaakseen ihmisiä lentämiseen uusien matkustajien houkuttelemisen toivossa.
28. huhtikuuta 1967
KLM aloittaa liikennöinnin uudesta tukikohdastaan, Schiphol-Centrumista käsin. Lentokentän alkuperäisen suunnittelun ja sille ominaiset tangentiaaliset kiitoradat on suunnitellut "asemapäällikkö" Jan Dellaert. Tämän suunnittelun tavoitteena on varmistaa, että lennot pystyvät aina laskeutumaan Alankomaiden tunnetusti ailahtelevista tuulista huolimatta. Matkustajien käsittely ja maahuolinta on erotettu toisistaan. Matkustajat poistuvat lentokoneesta matkustajasillan kautta maahuolinnan tapahtuessa alapuolella.
31. tammikuuta 1971
KLM:n ensimmäinen Boeing 747-206B, PH-BUA Mississippi, saapuu Amsterdamin Schipholin lentokentälle, mikä merkitsee KLM:n laajarunkoisten koneiden aikakauden alkua. Koneeseen mahtuu 353 matkustajaa, mikä on huomattavasti enemmän verrattuna KLM:n silloiseen suurimpaan koneeseen, DC-8:aan, johon mahtui 130-175 matkustajaa. Maatoimintoja mukautetaan vastaavasti, ja siipi muutetaan tälle suurelle lentokoneelle sopivaksi. KLM:n miehistö on koulutettu varta vasten sen varmistamiseksi, että he voivat palvella kaikkia matkustajia lennon aikana. 14. helmikuuta 1971 PH-BUA lentää ensimmäisen kaupallisen lentonsa New Yorkiin.
16. lokakuuta 1975
Ensimmäinen Boeing 747-306B Combi liittyy KLM:n kalustoon, mikä on tärkeä virstanpylväs KLM:n rahtiliikenteessä. Aiempina vuosina ylikapasiteetti muodostui lentorahtimarkkinoilla ongelmaksi, ja tämä uusi tulokas varmisti suuremman joustavuuden parantaen KLM:n kilpailuetua.
Heinäkuu 1989
KLM ostaa 20 % osuuden yhdysvaltalaisesta Northwest Airlines -lentoyhtiöstä. Tätä pidetään tärkeänä askeleena kohti maailmanlaajuisen verkoston kehittämistä yhteistyössä Northwest Airlinesin kanssa.
Tammikuu 1993
Yhdysvaltain liikenneministeriö myöntää KLM:lle ja Northwest Airlinesille kilpailuoikeudellisen koskemattomuuden, jonka ansiosta ne voivat tiivistää yhteistyötään. Tästä sai alkunsa strateginen kumppanuus, jota on jatkettu Air Francen ja Northwestin ostaneen Delta Air Linesin kanssa.
Syyskuu 1993
Kaikki KLM:n ja Northwest Airlinesin lennot Euroopan ja Yhdysvaltojen välillä lennetään osana yhteisyritystä.
1. huhtikuuta 1991
Uusi alueellinen lentoyhtiö KLM Cityhopper perustetaan yhdistämällä NLM Cityhopper ja NetherLines.
Lokakuu 1991
KLM kaksinkertaistaa osuutensa tilauslentoyhtiö Transaviasta 40 %:sta 80 %:iin.
1. tammikuuta 1992
KLM lanseerasi Flying Dutchman -kanta-asiakasohjelman, joka on Euroopan mantereella ensimmäinen laatuaan. Nykyään ohjelmaa kutsutaan nimellä "Flying Blue", mutta lehti on edelleen nimeltään Flying Dutchman.
Maaliskuu 1994
KLM ja Northwest Airlines ottavat käyttöön uuden ”World Business -luokan” (WBC), joka on kohdistettu mannertenvälisillä lennoilla matkustaville liikematkustajille. Mukavuuden ja palvelun osalta WBC onnistui luomaan tasapainon Economy-luokan ja Royal-luokan välille.
29. kesäkuuta 1996
KLM:n ensimmäinen lento Pekingiin. Tämä on ensimmäinen askel kohti liikennöintiä useisiin kohteisiin Kiinassa sekä kumppanuuksien solmimista kiinalaisten lentoyhtiöiden kanssa. Kiinasta on tulossa yksi KLM:n tärkeimmistä markkinoista.
Heinäkuu 1997
Air UK:sta tulee KLM:n kokonaan omistama tytäryhtiö.
Syyskuu 1997
KLM ja Northwest Airlines allekirjoittavat pitkäaikaisen kaupallisen ja toiminnallisen kumppanuuden. KLM myy samalla osuutensa Northwestistä takaisin kumppanilleen.
25. lokakuuta 2003
KLM:n ensimmäinen Boeing 777-200R laskeutuu Amsterdamin Schipholin lentokentälle ja aloittaa lennot Kapkaupunkiin, Nairobiin ja New Yorkiin. Lentokoneen kapasiteetti on sama kuin Boeing 747:n, mutta se lentää kahdella moottorilla neljän sijasta. Se on myös huomattavasti hiljaisempi ja polttoainetehokkaampi.
5. toukokuuta 2004
Air France-KLM Groupin virallinen perustaminen. Tänä päivänä Air France lunastaa osaketarjouksensa ehdot, jonka myötä Air Francen ja KLM:n sulautuminen saadaan päätökseen. Lentoyhtiöt päättivät yhdistää voimansa yli seitsemän kuukautta aiemmin syyskuussa 2003.
Syyskuu 2004
KLM, Northwest ja Continental liittyvät SkyTeamiin, kansainväliseen lentoyhtiöiden allianssiin, jonka uusia jäseniä ovat Air France, Delta Air Lines, Alitalia, Korean Air, CSA Czech Airlines ja Aéro Mexico. Vuoteen 2018 mennessä SkyTeamilla on maailmanlaajuisesti 19 jäsentä sekä omat lounge-tilat ja lähtöselvityskaistat premium-matkustajille tuhannella lentokentällä.
Kesäkuu 2005
Air France-KLM esittelee säännöllisille matkustajille suunnatun uuden yhteisen kanta-asiakasohjelmansa, jota kutsutaan nimellä "Flying Blue". Tämä on ensimmäinen kerta historiassa, kun kaksi eurooppalaista lentoyhtiötä yhdistävät kanta-asiakasohjelmansa – kanta-asiakkaille suunnatut eksklusiiviset palvelukokonaisuudet.
25. elokuuta 2005
Lentokonevalmistaja Airbus toimittaa KLM:lle ensimmäisen A330-koneen, joka käytännössä korvaa myöhemmin käytöstä poistettavan Boeing 767 -koneen.
Syyskuu 2005
Air France-KLM noteerataan ensimmäistä kertaa Dow Jonesin kestävän kehityksen indeksissä, ja se säilyttää johtoasemansa aina vuoteen 2016 asti. Indeksi perustettiin ensimmäisen kerran vuonna 1999, ja siinä arvioidaan noteerattuja yrityksiä niiden kestävyyden, käytäntöjen ja taloudellisen suorituskyvyn perusteella.
Kestävyys on ollut virallinen osa KLM:n käytäntöjä vuodesta 1996 lähtien. Ensimmäinen kestävyyden raportti julkaistiin tilikaudelta 1996/1997. Alun perin ympäristöraporttina tunnettu raportti muuttui vuosina 2002/2003 kestävän kehityksen raportiksi, jossa keskitytään paljon laajempaan aihepiiriin. Kestävän kehityksen politiikka ei koske ainoastaan päästöjä ja meluhaittoja, vaan siinä tarkastellaan myös lentoyhtiön asemaa yhteiskunnassa sekä hyviä työllistämiskäytäntöjä.
Joulukuu 2006
KLM ottaa ensimmäisenä lentoyhtiönä maailmassa käyttöön itsepalvelulla toimivan koneenvaihtoautomaatin, jonka avulla Amsterdamin Schipholin lentokentällä konetta vaihtavat matkustajat voivat nopeasti ja yksinkertaisesti tulostaa uudet tarkastuskortit.
Kesäkuu 2007
KLM solmii uuden kumppanuuden World Wildlife Fund -säätiön (WWF) kanssa Alankomaissa saavuttaakseen konkreettisia sopimuksia CO2-päästöjen vähentämiseksi sekä yhdistääkseen voimansa levittääkseen sanaa siitä, että liiketoimintaa – lentoyhtiöiden toiminta mukaan lukien – voidaan harjoittaa eri tavalla. Tämän kumppanuuden katsotaan kruunaavan KLM:n aiemmat ponnistelut kestävyyden saralla, ja sen ansiosta KLM on kaikkien suurten kansainvälisten lentoyhtiöiden joukossa luokkansa paras energiatehokkaan lentämisen suhteen.
30. maaliskuuta 2008
Open Skies -sopimus astuu voimaan. Lentoyhtiöt voivat ensimmäistä kertaa lentää mistä tahansa Euroopasta Yhdysvaltoihin ja toisinpäin. KLM on aina kannattanut tällaista sopimusta.
23. toukokuuta 2008
Yhdysvaltain liikenneministeriö myöntää KLM:lle, Air Francelle, Delta Air Linesille ja Northwest Airlinesille kilpailuoikeudellisen koskemattomuuden tarkoittaen sitä, että nämä neljä lentoyhtiötä voivat virtaviivaistaa transatlanttista toimintaansa ja räätälöidä sitä asiakkaidensa tarpeiden mukaan. Näin kumppanit voivat tehokkaammin hyödyntää Open Skies -sopimuksen etuja.
2. kesäkuuta 2008
KLM myöntää viimeisen paperilippunsa. Jatkossa KLM tulee myöntämään ainoastaan e-lippuja. Tämän aloitteen taustalla on tarve vähentää paperin määrää ja lisätä tehokkuutta.
31. joulukuuta 2008
KLM ottaa kokonaan omistukseensa Martinairin, joka lentää viimeisen matkustajalentonsa erityisvieraille ja henkilökunnalle 31. lokakuuta 2011. Tämä tarkoittaa lentoyhtiön matkustajaliikenteen päättymistä 53 vuoden jälkeen. Tästä lähtien Martinair on keskittynyt yksinomaan rahtikuljetuksiin yhteistyössä KLM:n ja Air Francen kanssa.
30. maaliskuuta 2010
KLM lentää viimeisen lentonsa Fokker 50 -koneella jättäen hyvästit viimeiselle potkuriturbiinikoneelleen.
30. kesäkuuta 2011
Ensimmäinen biopolttoaineella lennettävä reittilento suuntautuu Pariisiin. Vuonna 2007 KLM liittoutuu useiden kumppaneiden kanssa, jotka etsivät vaihtoehtoja fossiilisille polttoaineille. KLM:n perustama SkyNRG tekee tutkimusta tällä alalla.
Vuosien mittaan on harkittu erilaisia vaihtoehtoja, kuten levästä, Camelinasta (kasvi), Jatropa-öljystä (pähkinäuute) ja lopulta käytetystä ruokaöljystä saatavaa biopolttoainetta. Yksi biopolttoaineiden raaka-aineiden edellytyksistä on, ettei niillä saa olla haitallisia vaikutuksia ravintoketjuun tai luontoon muulla tavoin.
8. maaliskuuta 2013
KLM suorittaa ensimmäiset biopolttoaineella lennettävät mannertenväliset lentonsa New Yorkiin.
29. toukokuuta 2013
KLM suorittaa ensimmäisen koelentonsa koneessa olevalla Wi-Fi-yhteydellä.
30. huhtikuuta 2014
KLM Cityhopper toivottaa tervetulleeksi uuden Embraer E190 -koneen muutetulla värityksellä. Kaikki KLM:n operoimat lentokonetyypit saavat tämän jälkeen kyseisen värityksen
11. marraskuuta 2015
KLM jättää jäähyväiset merkittävälle McDonnell Douglas MD-11 -koneelle lennettyään kolme erikoislentoa Alankomaiden yli kyseisen koneen fanien iloksi.
14. marraskuuta 2015
KLM toivottaa tervetulleeksi ensimmäisen Boeing 787-9 Dreamlinerin. Tämä lentokone käynnistää uuden vaiheen KLM:n tarmokkaassa kaluston uudistamisohjelmassa. Dreamlinerin runko koostuu suurelta osin komposiittimateriaalista, joka on tavallista alumiinilevyä kevyempää ja vähemmän altis vaurioille. Lentokoneessa on vakiovarusteena Wi-Fi. Lisäksi siinä on suuremmat ikkunat, matalampi matkustamon paine ja erityinen LED-valaistus paremman matkustajamukavuuden takaamiseksi.
Dreamliner kuluttaa erittäin tehokkaiden moottoreidensa ansiosta jopa 30 % vähemmän polttoainetta. Kaikki KLM:n Dreamlinerit on nimetty kukkien mukaan. Ensimmäinen Dreamliner on nimeltään Carnation.
29. lokakuuta 2017
KLM operoi viimeisen kaupallisen lentonsa Fokker 70 -koneella. Fokker 70 -konetyypin käytöstä poistaminen merkitsee KLM:n tämän hollantilaisen valmistajan koneiden käytön loppua.
14. maaliskuuta 2019
KLM juhlistaa yhdessä muiden ilmailun edelläkävijöiden, GKN Fokkerin ja Alankomaiden ilmailukeskuksen (NLR) kanssa hollantilaisen ilmailun satavuotisjuhlaa EYE-elokuvamuseossa Amsterdamissa. Tässä paikassa järjestettiin tasan 100 vuotta sitten Amsterdamin ensimmäinen ilmailunäyttely (ELTA). Tilaisuudessa puhujat muistelivat Alankomaiden ilmailun 100-vuotista taivalta suunnaten katseen samalla eteenpäin kohti kestävää tulevaisuutta. Kuningas Willem Alexander oli paikalla lyömässä erityistä juhlarahaa, ja infrastruktuuri- ja vesihuoltoministerille esiteltiin ilmailupostimerkkien erikoissarja.