Kestävä lentopolttoaine (SAF)

Lentokoneet tarvitsevat energiaa lentääkseen. Käytämme lentämiseen fossiilista polttoainetta: kerosiinia. Mutta kun poltamme kerosiinia, siitä syntyy hiilidioksidia (kaasu, joka tunnetaan myös nimellä CO₂). Liian suuri CO₂-pitoisuus ilmassa estää lämpöä karkaamasta avaruuteen, mitä kutsutaan kasvihuoneilmiöksi. Ilmaston lämpenemisen hidastamiseksi ja uusien ilmastonmuutosten välttämiseksi meidän on vähennettävä CO₂-päästöjämme. Yksi keino on käyttää erilaista polttoainetta.

Mitä on kestävä lentopolttoaine?

Kestävä lentopolttoaine (SAF) on valmistettu kestävämmistä raaka-aineista. Kuten orgaanista alkuperää olevista jäteöljyistä (esimerkiksi käytetty ruokaöljy). Tämä tarkoittaa, että käyttämämme kestävä lentopolttoaine:

  • On uusiutuva raaka-aine
  • Tuottaa vähintään 75 % vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin fossiilinen lentopetroli koko elinkaarensa aikana, tuotannosta polttamiseen
  • Vähentää muita haitallisia päästöjä, kuten hiukkasia ja rikkiä

Millaista kestävää lentopolttoainetta KLM käyttää?

Vuonna 2011 suoritimme maailman ensimmäisen kaupallisen lennon, jolla käytettiin osittain käytetystä ruokaöljystä valmistettua kestävää lentopolttoainetta. KLM ostaa ainoastaan sellaisista raaka-aineista valmistettua kestävää lentopolttoainetta, jota tuotettaessa ruoantuotanto tai biodiversiteetti eivät vaarannu. Emme esimerkiksi käytä soija- tai palmuöljyä, koska niillä voi olla suuri vaikutus metsäkatoon.

Kaikki kestävät polttoaineemme täyttävät kriteerit, joiden määrittelystä vastaa:

Hieman kestävää lentopolttoainetta jokaisella Amsterdamista lähtevällä lennolla

Lisäämme prosentin verran kestävää lentopolttoainetta Amsterdamin Schipholin lentokentän polttoainejärjestelmään jokaiselle lähtevälle lennolle. Tämä tarkoittaa sitä, että olemme kaksinkertaistaneet määrän aloitettuamme 0,5 prosentilla vuonna 2022. Vaikka 1 % saattaa tuntua hyvin pieneltä määrältä, se on tärkeä askel oikeaan suuntaan. Tavoitteemme on lisätä SAF:n käyttöä asteittain, jolloin sen osuus olisi 10 % kaikesta käyttämästämme kerosiinista vuoteen 2030 mennessä.

Päästäksemme tavoitteeseen teemme yhteistyötä yritysten kanssa, jotka käyttävät meitä liikematka- tai rahtikuljetuksiin. Voit osallistua myös lisäämällä SAF:n varaukseesi. Käytimme yhteisten ponnistelujen ansiosta kymmenesosan maailmanlaajuisesta SAF:n tuotannosta vuonna 2022, ja olemme sitoutuneet nopeuttamaan SAF:n käyttöä ja tuotantoa.

SAF:n käytön myötä olemme tarkastaneet lippujemme hintoja. Hinnankorotus perustuu matkustusluokkaan ja lentomatkasi pituuteen.

Vuonna 2011 KLM suoritti maailman ensimmäisen kaupallisen lennon, jolla käytettiin osittain käytetystä ruokaöljystä valmistettua polttoainetta.

Miksi ei voida käyttää 100-prosenttisesti kestävää lentopolttoainetta?

Valitettavasti kestävää lentopolttoainetta ei vielä ole saatavilla laajassa mittakaavassa. Tämä tarkoittaa, että kestävä lentopolttoaine on vähintään 3-4 kertaa kalliimpaa. Tällä hetkellä vain hyvin pieni osa kaupallisten lentoyhtiöiden käyttämistä miljoonista tonneista kerosiinia on kestävää lentopolttoainetta. Jotta ilmailun kokonaishiilipäästöihin voitaisiin vaikuttaa merkittävästi, on matkustajiemme panoksesta apua.

Ympäristöjalanjälkesi

Kun varaat lennon KLM:ltä, tarjoamme mahdollisuuden ostaa ylimääräistä kestävää lentopolttoainetta. Ylimääräisen kestävän lentopolttoaineen hinta lasketaan ottamalla huomioon lukuisat lentosi hiilidioksidipäästöjen määrään vaikuttavat tekijät, mukaan lukien lentokonetyyppi, matkan pituus ja historiallinen kuormitusaste.

Tukemalla kestävän lentopolttoaineen käyttöä autat vähentämään lentomatkustamisen riippuvuutta tavanomaisista fossiilisista polttoaineista. Ostamme prosentin verran kestävää lentopolttoainetta kaikille Amsterdamista lähteville lennoille. Tämä on hyvä alku, mutta avullasi voimme tehdä vieläkin enemmän.

Kohdekohtaiset kestävän lentopolttoaineen hinnat

Tietoa hiilipäästöjesi laskemisesta

Kirjanpito-organisaatio KPMG tarkistaa KLM:n vuosittain vahvistaakseen, noudattavatko KLM:n laskentamenetelmät alla kuvattuja menetelmiä ja ovatko ne kansainvälisten ohjeiden mukaisia. Tarkastuksen laajuus löytyy KPMG:n tarkastusraportista.

Tuoreimmat menetelmämme ja tarkastusraporttimme:

Tarkista lentosi odotettu CO₂-päästöjen määrä Matkani-palvelusta tai lentoa varatessasi.

Lisää varaukseesi kestävää lentopolttoainetta

Voit lisätä kestävää lentopolttoainetta varaustasi tehdessäsi. Kirjaudu sisään Matkani-palveluun, jos olet jo tehnyt varauksen ja haluat lisätä kestävää lentopolttoainetta.

Sisältääkö varauksesi useamman kuin yhden matkustajan? Ota huomioon, että kestävän lentopolttoaineen lisääminen Matkani-palvelun kautta ei enää ole mahdollista, jos olet lisännyt sen jo yhdelle matkustajista varausta tehdessä.

Mitä teemme kestävään lentopolttoaineeseen antamallasi lahjoituksella?

Maksamallasi summalla ostamme ylimääräistä kestävää lentopolttoainetta, jonka lisäämme Amsterdamin Schipholin lentokentän polttoainejärjestelmään (tai jonkin muun lentokentän, jossa lisäämme koneisiin kestävää lentopolttoainetta). Ostamaasi ylimääräistä kestävää lentopolttoainetta ei lisätä suoraan sinun lennollesi, koska sen toteuttaminen on logistisesti tehotonta ja monimutkaista.

Koska lisäämme kestävää lentopolttoainetta lentokentän polttoainejärjestelmään, myös muilla lennoilla on mukana enemmän kestävää lentopolttoainetta. Niiden ei kuitenkaan voida sanoa olevan vähemmän hiilidioksidia tuottavia, koska matkustajat eivät ole maksaneet kestävästä lentopolttoaineesta. KLM auditoidaan vuosittain sen varmistamiseksi, että hiilidioksidivähennys vastaa saamiamme kestävän lentopolttoaineen sertifikaatteja.

Lippusi hinnan SAF-osuus yhdessä KLM:n muista ohjelmista saamien SAF:iin liittyvien etujen kanssa käytetään kokonaisuudessaan DAF:in ostamiseen ja myöhempään SAF-kehitykseen. Vapaaehtoisia lahjoituksia ei käytetä sekoitevelvoitteiden täyttämiseen. Teemme parhaamme käyttääksemme SAF-osuuden 12 kuukauden kuluessa lennostasi riippuen siitä, miten tuotetta on saatavilla markkinoilla.

Haluatko tehdä vieläkin enemmän?

Voit tehdä jotakin pienentääksesi hiilijalanjälkeäsi. Voit esimerkiksi matkustaa kevein kantamuksin tai ottaa mukaan omat kuulokkeet tai vesipullon. Tai ostaa SAF:ia. Tarjoamme matkustajillemme myös mahdollisuuden osallistua valitsemiimme luonnonelvyttämishankkeisiin.

Tietoa luonnon elvyttämisestä

Usein kysytyt kysymykset